artikelbilden_ballongmetoden

Gå ner i vikt utan operation – med nya ballongmetoden

Tusentals överviktiga behöver hjälp att gå ner i vikt. De som inte kan eller vill genomgå ett kirurgiskt ingrepp kan nu behandlas med den så kallade ballongmetoden.
– Det är glädjande att kunna erbjuda ett alternativ som inte kräver ett ingrepp på magtarmkanalen, säger Peter Loogna, ansvarig kirurg vid överviktsenheten på GHP Kirurgkliniken Stockholm.

Som namnet antyder går ballongmetoden ut på att placera en silikonballong i magsäcken för att öka mättnadskänslan och tillåta mindre mat att få plats i magen. Den har redan hjälpt fler än 230 000 personer i världen att gå ner i vikt – och och nu finns den som ett alternativ till överviktskirurgi även i Sverige. 

GHP Kirurgkliniken Stockholm på Sophiahemmet håller alltid ögonen på nya behandlingar och tekniker. Kirurg Peter Loogna berättar att han och hans kollegor så ofta som möjligt reser till utbildningar och konferenser i olika länder för att lära sig mer om det som händer i branschen.
– Vi ser till att undersöka och lära oss så mycket som möjligt om nya metoder för att utvärdera vad vi ska ta med oss tillbaka till vår klinik. Det viktiga är att behandlingssätten är hållbara och trygga för individerna att gå igenom – och vi har sett att ballongmetoden är just en sådan. Att kunna erbjuda ett alternativ som inte kräver ett ingrepp på magtarmkanalen är glädjande, säger han.
Klicka här för att läsa mer om hur ingreppet går till

Tas bort lika enkelt som den sätts in
Enligt Peter är det här ett bra alternativ för dig som kanske inte passar kriterierna för kirurgi. För att få tillgång till behandlingen måste du ha ett Body Mass Index, BMI, på minst 27 och själv gjort flera seriösa försök att gå ner i vikt. Ballongen ligger inte inne permanent utan tas bort lika enkelt som den sätts in – och dessutom lämnar den sällan några bestående avtryck på magsäcken.
Vill du veta mer om Ballongmetoden och andra kirurgiska alternativ? Klicka här

Ballongen, som kallas ORBERA®, är FDA-godkänd och den mest använda ballongen till syftet i världen. Det långvariga resultatet av behandlingen har visat sig vara positivt – särskilt i kombination med ett livsstilsprogram. 
– Ett ingrepp på det direkta problemet är bara en liten del av processen att gå ner i vikt och må bra. Hos GHP Kirurgkliniken Stockholm blir du därför mottagen av ett specialistteam med bland annat kirurger, sköterskor, dietister och terapeuter som ser till att du inte bara går ner i vikt utan även lyckas hålla den, samtidigt som att du mår bra – både fysiskt och psykiskt, säger Peter.

Kontakt

Månd: 08.00-14.00
Tisd - fred: 08.00-11.00
Av- och ombokning av bokad tid samt receptförnyelse kan lämnas på telefonsvaren dygnet runt.

Telefon: 08-406 28 45
Telefax: 08-406 28 47

Mail: info@kirurgkliniken.se

kirurgkliniken-logo

GHP Kirurgkliniken Stockholm är en specialistmottagning på Sophiahemmet med inriktning på överviktskirurgi och allmänkirurgiska ingrepp. Under 2015 hade de runt 13 000 mottagningsbesök och genomförde drygt 1 150 operationer, varav 350 överviktsoperationer.

Här erbjuds du hjälp med såväl mindre kirurgiska ingrepp som mer omfattande operationer. Kliniken har en lång erfarenhet av överviktskirurgi och erbjuder de tre vanligaste metoderna: Gastric bypass, Sleeve gastrectomy och Gastric Banding. Teamet på överviktsenheten har mer än tio års erfarenheter av bariatrisk kirurgi på Sophiahemmet.

Andra större kirurgiska ingrepp som utförs är laparoskopisk kolonkirurgi och galloperationer. Dessutom har kirurgerna lång och stor erfarenhet av så kallade proktologiska besvär, exempelvis hemorrojder och andra anala besvär. De opererar även olika former av bråck, vilka i första hand utförs med laparoskopisk teknik. Kliniken tar också emot individer för bukutredning.

Alla större ingrepp utförs av rutinerad och kompetent personal i Sophiahemmets moderna operationssalar.

GHP Kirurgkliniken Stockholm är fullt utrustad för vård i trygg miljö. De har mottagning måndag till fredag helgfria vardagar (tidsbokning krävs). De finns på Sophiahemmet i Stockholm och du kommer lättast dit med bil, buss eller tunnelbana.