testbild_ryggproblem_ghp

Fetmakirurgin botade Bengts ryggproblem

I många år led Bengt Reutervall av svåra ryggsmärtor som begränsade honom i vardagen. Med tiden ökade han kraftigt i vikt, vilket försvårade smärtorna. Bengt hamnade i en ond cirkel som var svår att bryta på egen hand, men med hjälp av fetmakirurgi har han lyckats förändra sin livssituation.
I dag spelar han golf och simmar – i stort sett utan ryggsmärtor.

Bengt är 40 år och utbildad specialistsjuksköterska. Han arbetar på en operationsenhet vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, ett arbete som är både fysiskt och mentalt krävande.
– Det var jobbigt att vara så tjock som jag var. Jag orkade ingenting och flämtade som en blåsbälg, fick ofta sätta mig ned och vila. Det mesta var svårt och arbetsamt, som att gå ur en bil, resa sig från en stol, knyta skorna. I dag tycker jag att jag har fått ett nytt liv, min självkänsla och min självrespekt är starkare. Förr var jag fylld av negativa tankar om mig själv, i dag vågar jag visa mig och tro på mig själv.
 
När han tittar på gamla bilder av sig själv har han svårt att förstå hur han kunde bli så stor; han är 178 centimeter lång och vägde som mest cirka 108 kilo. I dag är han nere på 82 kilo.
– Jag kan pendla tre kilo upp och ned, men i stort håller jag mig på min målvikt.
 
Hade väldigt ont
Bengt är född med en CP-skada. I samband med födseln drabbades han av syrebrist och fick en högersidig partiell förlamning. Det har inneburit att kroppen belastas snett och att ryggraden blivit krökt i sidled.
– Jag har haft mycket smärtor och obehag genom åren och det gjorde att jag inte rörde mig så mycket som jag skulle ha behövt. Sakta men säkert gick jag upp i vikt och det gjorde ju inte saken lättare, säger Bengt.
 
En dag tröttnade han på att vara fet. Bengt uppfyllde kriterierna för en operation, men problemet var att kötiden till gastric bypass, magsäckskirurgi, i Västra Götaland var mellan två till tre år.
– Jag var så pass dålig att jag inte kunde vänta, så jag utnyttjade vårdgarantin och skrev en egenremiss till GHP Kirurgkliniken Stockholm på Sophiahemmet. Efter cirka tre veckor hade jag en tid för operation. Jag blev helt överrumplad och samtidigt lättad.
 
Kraven för att man ska bli erbjuden kirurgi är att man är över 18 år och att man under mer än fem år har lidit av fetma med ett BMI (Body Mass Index) som är lägst 35. 
– Mitt BMI var 32, men eftersom jag led av ryggsmärtor på grund av en medfödd skada så hade jag särskilda skäl att bli antagen.
Är du överviktig? Testa din BMI här
 
Åt åtta potatisar till lunch
Två veckor före operationen var han tvungen att endast dricka flytande föda. För Bengt som annars var van vid att äta stora portioner var det en stor utmaning. En vanlig lunchservering kunde annars bestå av fem pannbiffar och åtta potatisar, nu var han hänvisad till proteindrycker. Innan det var dags att ta tåget till Stockholm och Sophiahemmet hade Bengt gått ned sex kilo på egen hand.
– Det var svårt, men jag var så motiverad och utan egen vilja och motivation är det svårt att lyckas. Fetmakirurgi är en hjälp på vägen, men det stora jobbet är att ändra sin kost och livsföring, säger Bengt.
 
I november 2009 genomgick han en gastric bypass-operation med titthålskirurgi vid GHP Kirurgkliniken Stockholm. Efter ingreppet fick han ligga på en vårdavdelning i två dygn. Illamående samt smärta och svullnad är ganska vanliga symtom efter operationen.
– Det är klart att jag var orolig, det är ändå ett förhållandevis stort ingrepp, men jag blev så väl omhändertagen. Personalen tog sig tid och jag fick möjlighet att ställa alla de frågor jag hade i lugn och ro både före och efter operationen.
 
Väljer hellre nyttig än fet mat 
Gastric bypass innebär att större delen av magsäcken kopplas ur, även en del av tunntarmen kopplas bort. Det innebär att relativt små mängder mat ger en snabb mättnadskänsla. För Bengt har tiden efter operationen handlat om att lära sig äta på ett nytt sätt. I dag försöker han äta små mängder var tredje timme. Och han väljer hellre nyttig än fet mat; han är inte längre sugen på choklad och chips eller snabba kolhydrater som kakor, pasta och vitt bröd.
– Det smakar inte längre gott, så det är inte så svårt att avstå. Eftersom tunntarmen inte tar upp näring lika bra, är det också viktigt att äta ett tillskott av vitaminer och mineraler för att kompensera det minskade näringsupptaget, säger Bengt.
 
Innan han lärde sig hur stora portioner han kunde äta och vad kroppen mår bra av, kunde han drabbas av så kallad dumpning; yrsel, kallsvettning och hjärtklappning. 
– Det är som en slags allergi, kroppen säger ifrån. Det är väldigt individuellt hur man reagerar, själv blir jag väldigt trött och svettig. Men med tiden lär man sig hur och vad man ska äta. Det tar cirka ett halvår att vänja sig vid en ny magsäck.
 
I dag spelar han golf
Bengt var sjukskriven i cirka tre månader efter operationen. Kort därefter återupptog han ett intresse från förr: golf. I dag har han grönt kort och är medlem i Öijareds golfklubb. 
– Det är fantastiskt kul. Att spela golf innebär att man träffar och lär känna nya människor, jag har fått ett helt nytt socialt liv. Jag har också blivit mycket bättre i ryggen, 90 procent av mina smärtor är borta.
 
Efter operationen har han fortfarande löst hängande hud på magen, men det är ingenting som stör honom. 
– Det är inte så farligt. Jag kan leva med det.
 
Den största vinsten för Bengt är att han nu kan vara aktiv med sin son som är 9 år. Tillsammans kan de nu göra saker som förr var omöjliga.
– Jag har verkligen saknat möjligheten att vara aktiv med min son som älskar att sporta. I dag kan jag vara det. Och det överträffar det mesta, säger Bengt.

Kontakt

Månd: 08.00-14.00
Tisd - fred: 08.00-11.00
Av- och ombokning av bokad tid samt receptförnyelse kan lämnas på telefonsvaren dygnet runt.

Telefon: 08-406 28 45
Telefax: 08-406 28 47

Mail: info@kirurgkliniken.se

kirurgkliniken-logo

GHP Kirurgkliniken Stockholm är en specialistmottagning på Sophiahemmet med inriktning på överviktskirurgi och allmänkirurgiska ingrepp. Under 2015 hade de runt 13 000 mottagningsbesök och genomförde drygt 1 150 operationer, varav 350 överviktsoperationer.

Här erbjuds du hjälp med såväl mindre kirurgiska ingrepp som mer omfattande operationer. Kliniken har en lång erfarenhet av överviktskirurgi och erbjuder de tre vanligaste metoderna: Gastric bypass, Sleeve gastrectomy och Gastric Banding. Teamet på överviktsenheten har mer än tio års erfarenheter av bariatrisk kirurgi på Sophiahemmet.

Andra större kirurgiska ingrepp som utförs är laparoskopisk kolonkirurgi och galloperationer. Dessutom har kirurgerna lång och stor erfarenhet av så kallade proktologiska besvär, exempelvis hemorrojder och andra anala besvär. De opererar även olika former av bråck, vilka i första hand utförs med laparoskopisk teknik. Kliniken tar också emot individer för bukutredning.

Alla större ingrepp utförs av rutinerad och kompetent personal i Sophiahemmets moderna operationssalar.

GHP Kirurgkliniken Stockholm är fullt utrustad för vård i trygg miljö. De har mottagning måndag till fredag helgfria vardagar (tidsbokning krävs). De finns på Sophiahemmet i Stockholm och du kommer lättast dit med bil, buss eller tunnelbana.