Loogna_artikelbild2

Överviktskirurgi: ”Ett viktigt ingrepp”

Han är ett av Sveriges främsta namn inom överviktskirurgi och har sedan början av nittiotalet utfört tusentals operationer.
I dag är Peter Loogna ansvarig för kirurgin på GHP Kirurgkliniken Stockholm.
– Det är oerhört belönande att kunna ge individer en ny livskvalitet, säger han. 

1991 inledde kirurgen Peter Loogna sin karriär inom överviktskirurgi på sjukhuset i Örebro. Hans intresse för de olika ingreppen och nya tekniker som utvecklades över tid gjorde att han snabbt lärde sig mer om ämnet och i mitten av 2000-talet, när det blev mer populärt att operera sig, var han en av initiativtagarna till att starta upp fler kliniker i landet.
– Anledningen bakom det ökande trycket på överviktskirurgin var bland annat att det kom många nya medicinska studier som påvisade nyttan med ingreppet och att flera nya metoder, bland annat tillhålskirurgin som gör ingreppet mindre traumatiskt för individen, utvecklades. Det gjorde att fler fick upp ögonen för möjligheten att opereras, säger Peter.
Funderar du på överviktskirurgi? Boka in en konsultationstid här

Han var med och införde den smidiga tillhålstekniken på sjukhus i Kalmar, Hudiksvall och Ersta och har själv varit ansvarig för tusentals operationer under sin karriär. 2007 fick han ett samtal från Stockholm och kliniken som tills för ett par år sedan hette Bariatric Center. De hade beslutat sig för att införa titthålskirurgi och behövde någon som var erfaren inom ämnet. I samma veva valde de även att ingå ett samarbete med Global Health Partner, GHP, som är ett specialistläkarföretag. De specialiserade sig på just överviktskirurgi, nu med Peter Loogna som ansvarig läkare, och bytte senare namn till GHP Kirurgkliniken Stockholm.

"Många lider i tysthet"
Peter berättar att överviktskirurgin har i dag har en annan status än vad den hade tidigare. När han inledde sin karriär i Örebro ansågs den här typen av operation var något fult och tabubelagt – men när titthålstekniken kom skiftade inställningen.
– Jag tycker att det är ett viktigt ingrepp som kan hjälpa en person på så många olika sätt. Många överviktspatienter lider mycket, jag tror att det kan vara svårt att sätta sig in i deras situation om man inte själv är där. De upplever diskriminering och lider ofta av en rad sjukdomar i tysthet. Genom ett ingrepp kan de få en helt ny livskvalitet, något som inte bara är belönande för dem utan även för mig som ansvarig kirurg.

Innan han inledde sitt arbete på privatkliniken i Stockholm tillbringade Peter mycket fritid som allmänkirurg i Afrika. Under de senaste åren har övervikt och fetma blivit ett växande problem i flera afrikanska länder och sedan några år tillbaka har Peter samarbetat med kenyanska överviktskirurger för att hjälpa dem att utveckla sina tekniker.
Vill du veta mer om Peter och hans karriär? Klicka här

Får hjälp av ett specialistteam
Majoriteten av de som får möjlighet att genomgå en överviktsoperation hos Ghp Kirurgkliniken har ett BMI, Body Mass Index, på över 35. Innan en operation beviljas krävs det att man har gjort seriösa försök att gå ner i vikt på egen hand – och processen kräver mer än enbart det kirurgiska ingreppet.
– Fetma kan leda till en rad följdsjukdomar såsom diabetes, högt blodtryck, värre former av astma och migrän eller problem med att kunna bli gravid och det är mycket som kan ligga bakom sjukdomen, exempelvis en depression eller familjehistorik av övervikt. När man kommer till oss på GHP Kirurgkliniken Stockholm får man därför träffa ett helt team av specialister; bland annat en dietist och KBT-terapeut. Det kirurgiska ingreppet är bara en liten del av processen att lyckas gå ner i vikt och behålla den.

Kontakt

Månd: 08.00-14.00
Tisd - fred: 08.00-11.00
Av- och ombokning av bokad tid samt receptförnyelse kan lämnas på telefonsvaren dygnet runt.

Telefon: 08-406 28 45
Telefax: 08-406 28 47

Mail: info@kirurgkliniken.se

kirurgkliniken-logo

GHP Kirurgkliniken Stockholm är en specialistmottagning på Sophiahemmet med inriktning på överviktskirurgi och allmänkirurgiska ingrepp. Under 2015 hade de runt 13 000 mottagningsbesök och genomförde drygt 1 150 operationer, varav 350 överviktsoperationer.

Här erbjuds du hjälp med såväl mindre kirurgiska ingrepp som mer omfattande operationer. Kliniken har en lång erfarenhet av överviktskirurgi och erbjuder de tre vanligaste metoderna: Gastric bypass, Sleeve gastrectomy och Gastric Banding. Teamet på överviktsenheten har mer än tio års erfarenheter av bariatrisk kirurgi på Sophiahemmet.

Andra större kirurgiska ingrepp som utförs är laparoskopisk kolonkirurgi och galloperationer. Dessutom har kirurgerna lång och stor erfarenhet av så kallade proktologiska besvär, exempelvis hemorrojder och andra anala besvär. De opererar även olika former av bråck, vilka i första hand utförs med laparoskopisk teknik. Kliniken tar också emot individer för bukutredning.

Alla större ingrepp utförs av rutinerad och kompetent personal i Sophiahemmets moderna operationssalar.

GHP Kirurgkliniken Stockholm är fullt utrustad för vård i trygg miljö. De har mottagning måndag till fredag helgfria vardagar (tidsbokning krävs). De finns på Sophiahemmet i Stockholm och du kommer lättast dit med bil, buss eller tunnelbana.