Här är den nya viktminsknings-behandlingen – överviktskirurgen berättar

Endoskopisk sleeve gastroplastik (ESG) är namnet på den nya viktminsknings-behandling som seglat upp som alternativ till klassiska viktminskningsoperationer. Här berättar Peter Loogna, överviktskirurg på GHP Kirurgkliniken, allt du behöver veta om den nya metoden.

Det var sex år sedan (2013) som viktminskningsoperationerna gastric bypass och gastric sleeve fick sällskap av den då nya metoden Endoskopisk sleeve gastroplastik (ESG). Metoden skiljer sig från traditionella operationer eftersom det inte rör sig om en operation. Det gör den lämplig för en bred målgrupp.

– Av de patienter som fyller kriterierna för överviktsoperation är det endast en procent som går vidare till operation. Många av de som fyller kriterierna för operation är rädda för det operativa ingreppet. Där skulle ESG kunna utgöra ett alternativ, säger Peter Loogna, överviktskirurg på GHP Kirurgkliniken.

För att få göra en Endoskopisk sleeve gastroplastik behöver vissa kriterier uppfyllas. Du ska vara mellan 18 och 60 år och ha ett BMI mellan 30 och 40.

Vill du veta mer om metoden med ESG? Klicka här

”Syr ihop magsäcken från insidan”
Peter Loogna berättar att ingreppet görs i narkos och tar cirka 60 minuter – utan några snitt.

– Man syr ihop magsäcken från insidan med hjälp av ett gastroskop, förklarar han.

Efter operationen minskar magsäcken med 80 procent.

– Du kommer inte kunna äta lika stora portioner som tidigare och du får en tidigare mättnadskänsla.

Eftersom metoden är relativt ny har den inte hunnit utvärderas som traditionella metoder, men ska ha en lägre komplikationsrisk.

– Vi saknar långtidsresultat men riskerna för allvarlig komplikation är lägre jämfört med de vid en operativ behandling. Det vi vet är att du kan må illa och ha ont i magen de första dagarna.

Kommer med flera fördelar
Trots att metoden inte hunnit utvärderas ordentligt är fördelarna med ESG flera och det har hunnit bli en vanlig internationell behandlingsmetod.

– Om du inte går ner tillräckligt kan den kompletteras genom att fler stygn sätts dit. Upplever du någon bieffekt, komplikation eller inte är nöjd med viktnedgången och istället vill göra en riktig överviktsoperation kan man ta bort stygnen.

De studier som gjorts visar att ESG ger en viktnedgång på mellan 10 till 20 procent hos över 75 procent efter två år. En annan studie visar på 15 procents viktnedgång efter fem år. Trots goda resultat går det inte att garantera ett visst resultat eftersom det beror på patientens engagemang och om behandlingen följs med tillhörande kostanvisningar, menar Peter Loogna.

– Du måste vara beredd att förändra din livsstil med bra kost och motion.

Satsar på gedigna uppföljningsprogram
För att du ska få till dina livsstilsförändringar erbjuder GHP Kirurgkliniken ett uppföljningsprogram där du som patient bland annat har kontakt med en dietist och terapeut.

– Vi har planerat att följa upp våra patienter i fem år. Då tittar vi på vikt, matvanor och gör regelbundna tester. Övervikt och fetma är en kronisk livslång sjukdom och det är viktigt att ha lång uppföljningstid.

För att addera ytterligare en säkerhetsparameter kommer den brasilianska kirurg som tog upp tekniken att vara med Peter Loogna som mentor under de tio till 20 första fallen.

– Vi kommer tillsammans se till att allt blir korrekt utfört, avslutar Peter Loogna.

Här kan du läsa mer om metoden med ESG

Kontakt

Månd: 08.00-14.00
Tisd - fred: 08.00-11.00
Av- och ombokning av bokad tid samt receptförnyelse kan lämnas på telefonsvaren dygnet runt.

Telefon: 08-406 28 45
Telefax: 08-406 28 47

Mail: info@kirurgkliniken.se

kirurgkliniken-logo

GHP Kirurgkliniken Stockholm är en specialistmottagning på Sophiahemmet med inriktning på överviktskirurgi och allmänkirurgiska ingrepp. Under 2015 hade de runt 13 000 mottagningsbesök och genomförde drygt 1 150 operationer, varav 350 överviktsoperationer.

Här erbjuds du hjälp med såväl mindre kirurgiska ingrepp som mer omfattande operationer. Kliniken har en lång erfarenhet av överviktskirurgi och erbjuder de tre vanligaste metoderna: Gastric bypass, Sleeve gastrectomy och Gastric Banding. Teamet på överviktsenheten har mer än tio års erfarenheter av bariatrisk kirurgi på Sophiahemmet.

Andra större kirurgiska ingrepp som utförs är laparoskopisk kolonkirurgi och galloperationer. Dessutom har kirurgerna lång och stor erfarenhet av så kallade proktologiska besvär, exempelvis hemorrojder och andra anala besvär. De opererar även olika former av bråck, vilka i första hand utförs med laparoskopisk teknik. Kliniken tar också emot individer för bukutredning.

Alla större ingrepp utförs av rutinerad och kompetent personal i Sophiahemmets moderna operationssalar.

GHP Kirurgkliniken Stockholm är fullt utrustad för vård i trygg miljö. De har mottagning måndag till fredag helgfria vardagar (tidsbokning krävs). De finns på Sophiahemmet i Stockholm och du kommer lättast dit med bil, buss eller tunnelbana.