Mannen på bilden är inte Bengt Foto: Mostphotos

Så kunde en Gastric sleeve återuppliva Bengts fritidsintresse

Övervikt är ofta förknippat med ett antal olika följdsjukdomar. För Bengts del var ändå det besvärligaste att behöva ge upp golfen på grund av den dåliga kondition som hans övervikt ledde till.  En sleeve operation år 2014 blev vändningen.

Bengt är i dag 58 år gammal. Så länge han kan minnas har han varit överviktig, något som alltid varit normen inom hans släkt, då även de flesta av dem är överviktiga. Som mest vägde Bengt 150 kilo. Vid några bantningsförsök på egen hand lyckades han gå ned hela 20 kilo, men efter ett tag pekade alltid vågen uppåt igen. År 2014 valde Bengt att vända sig till GHP Kirurgkliniken i Stockholm.

– När Bengt sökte sig till oss vägde han 145 kilo och hade ett bukomfång på 140 centimeter. Som många andra i hans situation åt han mediciner för sitt höga blodtryck och sin typ 2-diabetes, säger Peter Loogna, ansvarig kirurg på GHP Kirurgkliniken, och fortsätter;

– Han hade även höga blodfetter och var tvungen att sova med CPAP-maskin för sömnapnén. Men det besvärligaste för honom var att han hade varit tvungen att ge upp golfen på grund av sin dåliga kondition.

Vill du veta mer om GHP Kirurgklinikens överviktsoperationer? Klicka här

Reducerade magsäcken med två tredjedelar 

Bengt genomgick till slut en Gastric sleeve operation. En Gastric sleeve operation innebär att man reducerar magsäckens storlek med cirka två tredjedelar. 

– Reduceringen sker genom att den yttre delen av magsäcken opereras bort och görs om till ett smalt rör. I och med detta tar man även bort den del av magen som producerar Ghrelin som är ett hungershormon. Resultat blir en minskad aptit och därmed går man ned i vikt, förklarar Peter.

Intresserad av Gastric sleeve? Läs mer här

Golfar igen och äter färre mediciner

Ett halvår efter sin operation hade Bengt gått ned 25 kilo. Redan då kunde han halvera sin diabetesmedicin. Ett år efter operationen hade han gått ned hela 50 kilo och kunde då sluta med både blodtrycks- och diabetesmediciner. Men det allra bästa är att han fått bättre kondition och därmed har kunnat ta upp golfen igen. 

– För mig som kirurg är det här med livskvalitet en stor del av det jag eftersträvar. En Gastric sleeve operation eller en Gastric bypass handlar inte bara om att gå ned i vikt, utan om att kunna göra sådant som ger ens liv mening och glädje, avslutar Peter.  

Ta reda på mer om GHP Kirurgkliniken

Kontakt

Månd: 08.00-14.00
Tisd - fred: 08.00-11.00
Av- och ombokning av bokad tid samt receptförnyelse kan lämnas på telefonsvaren dygnet runt.

Telefon: 08-406 28 45
Telefax: 08-406 28 47

Mail: info@kirurgkliniken.se

kirurgkliniken-logo

GHP Kirurgkliniken Stockholm är en specialistmottagning på Sophiahemmet med inriktning på överviktskirurgi och allmänkirurgiska ingrepp. Under 2015 hade de runt 13 000 mottagningsbesök och genomförde drygt 1 150 operationer, varav 350 överviktsoperationer.

Här erbjuds du hjälp med såväl mindre kirurgiska ingrepp som mer omfattande operationer. Kliniken har en lång erfarenhet av överviktskirurgi och erbjuder de tre vanligaste metoderna: Gastric bypass, Sleeve gastrectomy och Gastric Banding. Teamet på överviktsenheten har mer än tio års erfarenheter av bariatrisk kirurgi på Sophiahemmet.

Andra större kirurgiska ingrepp som utförs är laparoskopisk kolonkirurgi och galloperationer. Dessutom har kirurgerna lång och stor erfarenhet av så kallade proktologiska besvär, exempelvis hemorrojder och andra anala besvär. De opererar även olika former av bråck, vilka i första hand utförs med laparoskopisk teknik. Kliniken tar också emot individer för bukutredning.

Alla större ingrepp utförs av rutinerad och kompetent personal i Sophiahemmets moderna operationssalar.

GHP Kirurgkliniken Stockholm är fullt utrustad för vård i trygg miljö. De har mottagning måndag till fredag helgfria vardagar (tidsbokning krävs). De finns på Sophiahemmet i Stockholm och du kommer lättast dit med bil, buss eller tunnelbana.