Så gick Sandra ner 30 kilo med en Gastric sleeve-operation: ”En befrielse”

Med en längd på 165 centimeter, 105 kilo på vågen och ett bukomfång på 115 centimeter hade Sandra, 25, ett BMI (Body Mass Index) på 38,6 som signalerade ”allvarlig fetma”. Jojobantningar, misslyckade bantningsförsök, knäproblem och en hormonell rubbning ledde henne in mot en Gastric sleeve-operation. I dag är hon 30 kilo lättare – och betydligt gladare.

– Det är en stor befrielse, säger hon.

Sandra, 25, hade sedan barnsben varit överviktig. Redan i puberteten påbörjade hon sina bantningsförsök som istället för att leda till en reell viktnedgång gjorde henne till en klassisk jojobantare där hon gick upp och ned i vikt om vartannat. Men hennes BMI (Body Mass Index) var en tydlig varningssignal. Med 105 kilo och en längd på 165 centimeter låg hon inte bara i riskzonen för att drabbas av en rad olika följdsjukdomar – hon fick nu även knäproblem som begränsade henne ytterligare i sin fysiska aktivitet och hoppet om att vågen skulle närma sig tvåsiffrigt var svagt.

I samma veva diagnostiserades Sandra med ett PCOS-syndrom. Det beskrivs som en hormonell rubbning och kom även att bromsa henne i sin önskan om att en dag bli mamma.

– Jag gick med i flera viktklubbar och testade flera olika dieter, men jag gick som mest ner tio kilo, berättar hon.

En dag fick hon nog
Det var under 2016 som Sandra bestämde sig för att förändra sin situation när hon genomgick en så kallad Gastric sleeve-operation hos GHP Kirurgkliniken.

– Det innebär att den yttre magsäcken opereras bort och att magsäckens volym reduceras från drygt två liter till 100 milliliter. Det i sin tur gör att aptiten minskar och att viktnedgången blir lättare, säger Peter Loogna, kirurg på GHP Kirurgkliniken.

Efter bara ett år Sandra tack vare operationen lyckats gå ned 30 kilo. Det har bidragit till att hennes BMI nu sjunkit till 29,4.

– Det är första gången i mitt liv nu som jag inte behöver tänka på mat. Innan har jag alltid funderat på hur många kalorier jag stoppar i mig och har konstant haft ett dåligt samvete.

Klicka här för att läsa mer om hur en Gastric sleeve-operation går till!

”En stor befrielse”
Bara ett och ett halvt år efter operationen har hon inte bara lyckats nå en mer hälsosam vikt. Hon har även blivit gravid. Hon berättar att hon har gått upp några kilon i vikt i samband med graviditeten, men att hon i övrigt behåller sin vikt sedan operationen.

– Nu kan jag slappna av på ett helt annat sätt. Det är en stor befrielse, avslutar hon.

Vill du också göra en Gastric sleeve-operation? Klicka här för att kontakta GHP Kirurgkliniken!

Kontakt

Månd: 08.00-14.00
Tisd - fred: 08.00-11.00
Av- och ombokning av bokad tid samt receptförnyelse kan lämnas på telefonsvaren dygnet runt.

Telefon: 08-406 28 45
Telefax: 08-406 28 47

Mail: info@kirurgkliniken.se

kirurgkliniken-logo

GHP Kirurgkliniken Stockholm är en specialistmottagning på Sophiahemmet med inriktning på överviktskirurgi och allmänkirurgiska ingrepp. Under 2015 hade de runt 13 000 mottagningsbesök och genomförde drygt 1 150 operationer, varav 350 överviktsoperationer.

Här erbjuds du hjälp med såväl mindre kirurgiska ingrepp som mer omfattande operationer. Kliniken har en lång erfarenhet av överviktskirurgi och erbjuder de tre vanligaste metoderna: Gastric bypass, Sleeve gastrectomy och Gastric Banding. Teamet på överviktsenheten har mer än tio års erfarenheter av bariatrisk kirurgi på Sophiahemmet.

Andra större kirurgiska ingrepp som utförs är laparoskopisk kolonkirurgi och galloperationer. Dessutom har kirurgerna lång och stor erfarenhet av så kallade proktologiska besvär, exempelvis hemorrojder och andra anala besvär. De opererar även olika former av bråck, vilka i första hand utförs med laparoskopisk teknik. Kliniken tar också emot individer för bukutredning.

Alla större ingrepp utförs av rutinerad och kompetent personal i Sophiahemmets moderna operationssalar.

GHP Kirurgkliniken Stockholm är fullt utrustad för vård i trygg miljö. De har mottagning måndag till fredag helgfria vardagar (tidsbokning krävs). De finns på Sophiahemmet i Stockholm och du kommer lättast dit med bil, buss eller tunnelbana.