Kvinnan på bilden är inte Lena. Foto: Mostphotos
Kvinnan på bilden är inte Lena. Foto: Mostphotos

Lena slipper operera knät – gick ned 45 kilo efter gastric bypass

Lena, 52, led av grav fetma, plågades av fybromyalgi och ett knä som inte gick att operera på grund av hennes storlek. Genom en gastric bypass-operation lyckades hon gå ned 45 kilo på drygt ett år. 

Sötsug och småätande långt in på sena kvällen var en stor del av Lenas vardag. Hon kände sig konstant trött och plågades av förslitningar i det knä som hennes ortoped inte vågade operera på grund av hennes vikt. Hon hade dessutom högt blodtryck och förhöjda blodfetter. Lena, som är 160 centimeter lång, vägde då 130 kilo, vilket gav henne ett BMI på 50,8. 

Lena sökte sig till GHP Kirurgkliniken i Stockholm. I samråd med Peter Loogna, ansvarig kirurg på kliniken, bestämde hon sig för att göra en gastric bypass.

   Om man tampas med en grav övervikt som Lena är gastric bypass den bäst lämpade metoden för att få så stor viktnedgång som möjligt, förklarar Peter.

Lider du av övervikt? Läs mer om GHP Kirurgkliniken här

Livet förändrades efter operationen

Efter sin operation har Lena fått uppleva flera livsförändringar. Fybromyalgin har blivit bättre och då hon inte väger så mycket längre har även hennes knä blivit så pass mycket bättre att Lena valt att avvakta med den knäoperation hon tidigare behövde. 

Att handla kläder har blivit roligt även om hon går till fel storlekssektion i butiken ibland. Hon tror fortfarande att hon är mycket större än vad hon är. Men Peter Loogna understryker att man inte ska stirra sig blind på utseendemässiga förändringar.

– Ofta handlar överviktskirurgi om utseende för många patienter. Men det viktigaste för mig som kirurg är att mina patienter får en ökad livskvalitet. I Lenas fall handlade det om att förbättra flera medicinska tillstånd. Att hon känner sig finare på utsidan är främst en bonus, säger Peter.

Vill du veta mer om överviktskirurgi? Klicka här

Gastric bypass är en standardoperation som funnits i över 50 år och går ut på att kirurgen skapar en mindre magsäck av patientens befintliga magsäck. Det gör inte bara att man inte orkar äta lika mycket som förut, utan även att de hormoner som styr hungerskänslorna förändras.

Kontakt

Månd: 08.00-14.00
Tisd - fred: 08.00-11.00
Av- och ombokning av bokad tid samt receptförnyelse kan lämnas på telefonsvaren dygnet runt.

Telefon: 08-406 28 45
Telefax: 08-406 28 47

Mail: info@kirurgkliniken.se

kirurgkliniken-logo

GHP Kirurgkliniken Stockholm är en specialistmottagning på Sophiahemmet med inriktning på överviktskirurgi och allmänkirurgiska ingrepp. Under 2015 hade de runt 13 000 mottagningsbesök och genomförde drygt 1 150 operationer, varav 350 överviktsoperationer.

Här erbjuds du hjälp med såväl mindre kirurgiska ingrepp som mer omfattande operationer. Kliniken har en lång erfarenhet av överviktskirurgi och erbjuder de tre vanligaste metoderna: Gastric bypass, Sleeve gastrectomy och Gastric Banding. Teamet på överviktsenheten har mer än tio års erfarenheter av bariatrisk kirurgi på Sophiahemmet.

Andra större kirurgiska ingrepp som utförs är laparoskopisk kolonkirurgi och galloperationer. Dessutom har kirurgerna lång och stor erfarenhet av så kallade proktologiska besvär, exempelvis hemorrojder och andra anala besvär. De opererar även olika former av bråck, vilka i första hand utförs med laparoskopisk teknik. Kliniken tar också emot individer för bukutredning.

Alla större ingrepp utförs av rutinerad och kompetent personal i Sophiahemmets moderna operationssalar.

GHP Kirurgkliniken Stockholm är fullt utrustad för vård i trygg miljö. De har mottagning måndag till fredag helgfria vardagar (tidsbokning krävs). De finns på Sophiahemmet i Stockholm och du kommer lättast dit med bil, buss eller tunnelbana.